NEW BACK-ALLEY HOME IN PENARTH CONSERVATION AREA IS REFUSED

The new house would have opened onto Jack's Lane behidndf Victoria Road

The new house would have opened onto Jack’s Lane which runs behind Victoria Road

A plan to build a new modernistic two-storey detached house in a back-alley of Penarth’s Conservation Area – which had been conditionally supported by Penarth town councillors –  has been rejected by the Vale of Glamorgan Council planning officers.

y

The application (originally reported by PDN  on December 18th 2015  http://tinyurl.com/zwo3j5x ) had been made in a personal capacity by the distinguished local architect Chris Loyn who is president of the Penarth Civic Society.

Mr Loyn had sought permission to build the new house in the back-garden of his existing home in Victoria Road. The new home was to have fronted onto  a back alley which he has named “Jack’s Lane” .

A watercolour impression of what the new two-storey house would look like in Jack's Lane at the rear of Victoria Road

A watercolour impression of what the new two-storey house would have looked like  in “Jack’s Lane” at the rear of Victoria Road

Members of Penarth Town Council’s planning committee – most of whose members know Mr Loyn personally –  had conducted a “site visit” to the location and supported the scheme subject to a condition that new house would “always be ancillary to the main house and that it cannot be sold off into separate dwellings”.

However last night Penarth Council’s planning committee were told that their decision had been overridden by a Vale of Glamorgan Council planning officer who had rejected the scheme because it “represents an unacceptable and inappropriate form of “back land” residential development that does not respect the established function of this rear lane location nor the prevailing pattern of surrounding development and therefore would not serve to preserve or enhance the character of this part of the conservation area.”

Permission to demolish existing buildings in the back garden was also refused.

Cllr Neil Thomas (Labour Cornerswell)

Cllr Neil Thomas (Labour Cornerswell)

The chairman of Penarth Council’s planning committee Cllr Neil Thomas (Labour Cornerswell)  said that in the Vale’s written comments there was  reference to an intention to “flog-off” the existing main house  – 21 Victoria Road.

That meant the plan was contrary to the condition which  Penarth Council’s planning committee had recommended be applied as a condition of the development – i.e. that the proposed new house should be “ancillary to Number 21 Victoria Road ” .

 

 

About NewsNet

Penarth Daily News email address dmj@newsnet.uk . Penarth Daily News is an independent free on-line fair and balanced news service published by NewsNet Ltd covering the town of Penarth in the Vale of Glamorgan, Wales, UK. All our news items are based on the information we receive or discover at the time of publication and are published on the basis that they are accurate to the best of our knowledge and belief at that time.
This entry was posted in Penarth Daily News. Bookmark the permalink.

10 Responses to NEW BACK-ALLEY HOME IN PENARTH CONSERVATION AREA IS REFUSED

  1. Christopher David says:

    Is that spelling an accurate transcribe ?

  2. EH says:

    I do wonder why Penarth Council has a planning committee?

    • snoggerdog says:

      you could also wonder why we have a home secretary,she gets overwridden on a regular basis by an EU bureaucrat who we never voted for and remains nameless.

  3. CelticMan says:

    Right decision by VoG.

    • Pendel says:

      Perhaps it does not “serve to preserve or enhance the character of this part of the conservation area”, but this part of the conservation area is an alleyway and I don’t understand why it is considered so significant? It would serve to combat the housing shortage if there wasn’t the stipulation that they cannot be “sold off into separate dwellings”. Can someone please explain what the issue is here?

  4. BluesMan says:

    I think refusing it was the right decision that alley is for garages not to cram in housing into back gardens down a narrow lane!

    Its the not the best looking design either.

  5. Christopher David says:

    The day will come when this becomes commonplace- but not ready for it yet ay! Its worked in some London boroughs, in fact old hat.

  6. Louise says:

    Good. Someone with some common sense at last. Overdevelopment like this should not be allowed under any circumstances whoever the architect is.

  7. jtr69 says:

    Wrong decision. Why on earth wouldn’t you allow a class piece of architecture like this to be built in what is currently a dusty back alley? There is loads of space in Penarth and breathing life into these unused back alleys should be encouraged and new ‘mews style’ streets created. Also, everyone should be encouraging dwelling-creation like this to help alleviate the current housing shortage. Houses in this part of town are well spaced apart so I don’t buy the argument that overdevelopment is an issue.
    In my opinion the planners and councillors are acting in a backward and curmudgeonly way on this one.

  8. Christopher David says:

    You have a point jtr- I referred to this earlier. My gut feeling is oh no, but maybe of done properly it might actually make some or our lanes more “hospitable” Ps. I have been celticman via my private email since the 90’s but I am not the same that posts here. Someone asked!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s