VALE CLLRS. VOTE-THROUGH CONTROVERSIAL SCHEME FOR “BACK GARDEN” HOUSE

Planning Committee chairman Cllr Fred Johnson - Mayor of the Vale of Glamorgan - (left - nearest the camera) and colleagues examined an architectural model of the development with architect Mr John Rosser's (2nd from left)

Planning Committee chairman Cllr Fred Johnson – Mayor of the Vale of Glamorgan – (left – nearest the camera) and colleagues carried out a site inspection this morning at Whitcliffe Drive and examined  an architectural model of the development with architect and owner Mr John Rosser (2nd from left)

The Vale of Glamorgan Council’s planning committee has approved a controversial plan to  build a new house in a back-garden plot at Stanton Way – off Whitcliffe Drive, Penarth

The architect and owner Mr John Rosser  was on hand to meet the Mayor of the Vale of Glamorgan Cllr Fred Johnson who is chairman of the planning committee and other members and officials at the site this morning when the planning committee carried out a formal site inspection prior to considering the application at tonight’s meeting .

An architectural model of the proposed new house was displayed for councillors in the boot of a car.

An architectural model of the proposed new house was displayed for councillors in the boot of a car.

The site is in what was the back garden of 11 Whitcliffe Drive – a property which has recently undergone considerable redevelopment. Part of the rear garden of the original property has been fenced off to create a plot for the proposed new house .

A model of what the proposed development would look like when completed was provided for committee members to examine in the rear boot of a car at the development site.

The design of the new house proposed for a back-garden plot opening onto Stanton Way near Whitcliffe Drive

The design of the new house proposed for a back-garden plot opening onto Stanton Way near Whitcliffe Drive

The planning application had attracted representations from some neighbours living nearby who were concerned that the new house would “overshadow” their properties.  .

Penarth Town Council’s planning committee had objected to the development as it was considered to be ” an incongruous form of overdevelopment of a restricted site”. However the Vale of Glamorgan planning officers had set aside the objections of Penarth Council and recommended that the application should be approved.

Cllr Clive Williams (Conservative Plymouth Ward)

Cllr Clive Williams (Conservative Plymouth Ward)

As a result Cllr Clive Williams (Conservative Plymouth Ward) had “called-in” the application for consideration by the full planning committee – rather than allowing it to be determined by Vale planning officers (which it normally would have been).

Tonight  committee heard objections from a local resident of nearby Knowbry complaining about the height of the proposed roofline of the new development and the effect it would have on adjacent properties.

Marcus Goldsworthy, Vale Council Operational Manager Development & Building Control

Marcus Goldsworthy, Vale Council Operational Manager Development & Building Control

The Vale Council’s Operational Manager Development & Building Control Marcus Goldsworthy told the committee however that planning decisions were always what he called  “a  balancing act”.

The planning committee however was also reminded that in May 2013 the site had been previously approved  for the erection of a new house and that the planning officers had taken the “overshadowing” issues into consideration in reaching their recommendation  to approve the scheme.

A new home will now be built on this site fronting onto Stanton Way Penarth - at the rear of 11 Whitcliffe Drive

A new home will now be built on this site fronting onto Stanton Way Penarth – at the rear of 11 Whitcliffe Drive

Cllr Clive Williams told the planning committee that the local residents who objected to the scheme considered that the  orientation and design of the proposed new house would affect their properties.

Cllr Clive Williams (Conservative Plymouth Ward)

Cllr Clive Williams (Conservative Plymouth Ward)

Cllr Williams said he regretted that potential neighbours “could not have addressed their difference at a previous stage to avoid the obvious ill feeling this planning application has created”.

He moved that the planning committee should refuse the application on the grounds that Stanton Way is “all bungalows” and pointed out that the original planning consent for the site had also been for a bungalow. The new application – for a two-storey house  – “changed the orientation” and presented what he called “a much less-acceptable side elevation” which would overshadow adjoining gardens.

Cllr Williams’s motion to reject the application was supported by three other councillors Cllr Jon Bird (Conservative) and two members of Plaid Cymru – but was voted down by the Labour majority on the planning committee which approved the scheme.

The house will now be built

 

 

About NewsNet

Penarth Daily News email address dmj@newsnet.uk . Penarth Daily News is an independent free on-line fair and balanced news service published by NewsNet Ltd covering the town of Penarth in the Vale of Glamorgan, Wales, UK. All our news items are based on the information we receive or discover at the time of publication and are published on the basis that they are accurate to the best of our knowledge and belief at that time.
This entry was posted in Penarth Daily News. Bookmark the permalink.

2 Responses to VALE CLLRS. VOTE-THROUGH CONTROVERSIAL SCHEME FOR “BACK GARDEN” HOUSE

  1. Frank Evans says:

    Greedy back gardeners by the sea.
    Wealth just generates more wealth.

  2. Ivor Bagman says:

    Looks like they are saying
    ” The boot’s Okay – but where’s the bidet ?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s