ENFORCEMENT INVESTIGATION LAUNCHED ON £1 MILLION PENARTH HOME

After unauthorised buiding work the front of the Edwardian villa Monkton House is being restored to its original appearance - minus front dormer

After unauthorised building work last year the front of the Edwardian villa Monkton House was  restored to its original appearance – minus a front dormer window which had been installed

The Vale of Glamorgan Council’s planning department has now launched an Enforcement Contravention investigation into the redevelopment of  Monkton House – a large semi-detached Edwardian dwelling at the junction of Holmesdale Place and Marine Parade, within the Penarth Conservation Area.

The enforcement notification alleges the latest adaptations to the house have not been built “in accordance” [with planning permission] and an attached condition “is not discharged”.

It’s understood that the owner, Mr Steve Simpson, had originally bought the property without a preliminary survey but then found it needed considerable work. Redevelopment work was originally started on the property on November 11th 2015 to install large front and rear dormer windows – but without planning permission having been obtained.

A month after work had begun, a retrospective planning application was submitted to the Vale of Glamorgan Council by Mr Simpson in association with John Wotton Architects – both of whom   are also involved in the development of the Gardenhurst property across the way.

The controversial new rear dormer of Monkton House - was subsequently reduced in size

The controversial new rear dormer of Monkton House – was subsequently reduced in size

The new rear dormer window was reduced in size

The new rear dormer window was reduced in size

The proposed new frotn dormer window on Monkton House would - and in fact does - overlook Marine Parade.

The controversial front dormer window of  Monkton House overlooked Marine Parade and was removed following objections .

However the retrospective planning application was not well received by Penarth Town Council’s planning committee . It concluded that the application should be refused “as dormers as constructed are too large and visually intrusive detrimental  to the appearance of the dwelling in this conservation area at a prominent highway intersection”

Five local residents objected to the developments and, in particular, to the size of the new dormer windows.

As a result amended plans were submitted to the Vale Council on 25th February 2016  – omitting the [then already built] front dormer, reducing the size of the [already built] rear dormer, reducing the size and number of rooflights – and putting a new rooflight in the front roof plane.

The property as it is today - almost back to how it looked originally

The property as it is today – almost back to how it looked originally

The new plans were approved in March this year – subject to a number of conditions which had to be complied with -including a requirement that the rooflights could not be capable of being opened upwards – to project above the roofline .

An Enforcement Contravention investigation of the property will now take place .

 

About NewsNet

Penarth Daily News email address dmj@newsnet.uk . Penarth Daily News is an independent free on-line fair and balanced news service published by NewsNet Ltd covering the town of Penarth in the Vale of Glamorgan, Wales, UK. All our news items are based on the information we receive or discover at the time of publication and are published on the basis that they are accurate to the best of our knowledge and belief at that time.
This entry was posted in Penarth Daily News. Bookmark the permalink.

6 Responses to ENFORCEMENT INVESTIGATION LAUNCHED ON £1 MILLION PENARTH HOME

  1. Paul says:

    Easily solved, just build 500 houses in the garden. That seems to be completely acceptable

  2. Devils Advocate says:

    I am somewhat puzzled by the article…has a notice been served? I’ve just checked the Council’s online register and am unable to see any notice being served on the site.

  3. The Tax payer says:

    Just out of interest what happened to the grant work paid for by the Vale Council without building regulations/planning ????

  4. Cynic says:

    Grant work?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s