PENARTH COUNCIL APPROVES REVISED DESIGN FOR OPERA STAR’S HOME

The proposed new house at 12 Park Road - as it would look from the street.

The proposed Mark III version of the new house at 12 Park Road – as it would look from the street.

Penarth Town Council planning committee has recommended approval of a revised design for a new house proposed to be built on a vacant site called “Overway” at 12 Park Road, within the Penarth Conservation Area .

The house is being commissioned by famous opera singer Rebecca Evans  and her husband Stephen Jones and is the third version of the design to come before councillors.

The original flat-roofed design of the house was rejected because it didn't have pitched roofs

The original (Mark 1) flat-roofed design of the house was approved by the planners but was not proceeded with 

The original (Mark 1) plan was for a flat-roofed structure (above) which, if built on the sloping site, would have preserved the open view towards the sea for those in neighbouring homes across the road . This was passed and approved by the Vale of Glamrogan Council

An alternative proposal (Mark II)  for a large but more traditionally-styled home with pitched roofs was then submitted  – but this was not supported by the Vale Council’s Conservation Officer.

The Mark II design has pitched roofs - but the Conservation Officer isn't happy with them - or with the amount of brick to be used

The Mark II design (seen here as it would have looked from Park Road) had pitched roofs – but the Conservation Officer wasn’t happy with them – or with the amount of brick to be used

In that Mark II version, the flat-roof design had been replaced with an entirely new layout with pitched and hipped roofs in what was described as  ”an attempt to create a more traditional form of development” – but this didn’t pass muster with the Vale’s Conservation Officer.

An aerial impression of the rear of the Mark III version of the new home aT 12 Park Place

An aerial impression of the rear of the Mark III version of the proposed new home at 12 Park Road

Now, after considerable consultation between the architects and the Vale of Glamorgan planning department, a new Mark III plan for a two storey house with detached garage has been submitted which  reduces the size of the house from 500 sq metres to 370 sq metres and unlike the previous design, has no basement.

Cllr Clive Williams (Conservative Plymouth Ward)

Cllr Clive Williams (Conservative Plymouth Ward)

Cllr Clive Williams (Conservative  Plymouth Ward) said the Vale Council had been “minded to refuse ” the Mark II plan  but additional time had been provided for the applicant and the Vale planners to get together. The planners, he said “wanted this to happen”. He moved that the Penarth planning committee should recommend acceptance of the [Mark III]  scheme .

Cllr Janice Birch (Labour Stanwell)

Cllr Janice Birch (Labour Stanwell)

Cllr Janice Birch (Labour Stanwell) said the issue was not what was being built – but where it was being built. She was critical of the architect’s artist’s impressions and said “I can’t see how that fits into Park Road. It looks as if it’s built in La-La-Land as far as its surroundings are concerned ” . She said she would like to have seen the design “in the place where it’s going to be –  in relation to the other houses in the road”.

Cllr Gwyn Roberts (Labour St Augustines)

Cllr Gwyn Roberts (Labour St Augustines)

Cllr Gwyn R0berts (Labour St Augustines) said the proposed house was on the site of the old (now demolished)  house . It was well back from the road and did not dominate the other houses. “I really don’t think we have any significant grounds to object – not that I want to anyway -I think it’s quite nice”. He seconded Cllr Williams’s proposal.

Cllr Neil Thomas (Labour Cornerswell)

Cllr Neil Thomas (Labour Cornerswell)

Cllr Neil Thomas (Labour Cornerswell) ,in the chair, reminded members that councillors had been on a previous site visit to the location.

Cllr Mark Wilson (Labour Stanwell)

Cllr Mark Wilson (Labour Stanwell)

Cllr Mark Wilson (Labour Stanwell) said that because the house was set-back [from the road] he would support it but had it been closer to the street he would not have done so.

Cllr Anthony Ernest (Conservative Plymouth Ward and Vice chair of Penarth Civic Society)

Cllr Anthony Ernest (Conservative Plymouth Ward )

Cllr Anthony Ernest (Conservative Plymouth Ward) said the design reminded him of a miniature County Hall, – and was “in a very large plot” which in WW2 had been the site of one of Penarth’s barrage balloons  .  He said that the former military “WCs” were still to be seen at the bottom of the site. He thought that the new design of the house was“far better than the original one  which was a very modern sandwich type development”. Cllr Ernest said “a large house on a generous plot “was in line with the generality of the other houses in the area.

Not to be outdone on knowledge of local history, Cllr Gwyn Roberts noted that the reason that the original house on the plot had been called “Overway” was that the family – which had originally built the now-demolished house – had lived on the opposite side of Park Road.

Cllr Ernest added more historical background by noting that the wartime barrage balloon sited there in WW2 had once broken adrift and had been blown out to sea  – trailing cable behind it  – an episode which veteran Cllr Clive Williams claimed he was “too young to remember“.

Penarth Town Council’s planning committee is now to recommend that the Vale of Glamorgan Council approve the scheme

 

 

 

About NewsNet

Penarth Daily News email address dmj@newsnet.uk . Penarth Daily News is an independent free on-line fair and balanced news service published by NewsNet Ltd covering the town of Penarth in the Vale of Glamorgan, Wales, UK. All our news items are based on the information we receive or discover at the time of publication and are published on the basis that they are accurate to the best of our knowledge and belief at that time.
This entry was posted in Penarth Daily News. Bookmark the permalink.

11 Responses to PENARTH COUNCIL APPROVES REVISED DESIGN FOR OPERA STAR’S HOME

  1. Ron Foxton says:

    Nasty.

    What was a modern, clean and elegant solution displaying coherent design rhetoric and an understanding of what makes a timeless building sit well within its environment, has now become no more than a budget municipal health centre.

    If it was me – and fortunately it isn’t – I wouldn’t want to spend my hard-earned operatic wealth pandering to the uneducated whims of shortsighted planners and build such a grotesque eyesore.

  2. meliden says:

    None of these photos are the MKIII Design. They are all the MKII Design.

  3. Ivor Bagman says:

    The original design was
    BRILLIANT.

    • Mark Foster says:

      Yes but you can’t plonk something by Albert Speer in the middle of the Penarth Conservation Area. It’ll frighten the neighbours. LOL.

    • Anne says:

      Why ruin what is already amazing? Our conservation areas and listed buildings should be valued. There is too muuh pandering to those with more money than sense.

  4. evanseg1 says:

    This post is misleading and incorrect I’m afraid. Original ‘Mark I’ submission was infact approved by the Planning Authority and not rejected as noted above.

    http://vogonline.planning-register.co.uk/PlaRecord.aspx?AppNo=2014/01355/FUL

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s