INSPECTOR DISMISSES APPEAL ON PENARTH “BACKLANE” DEVELOPMENT

The new house would have opened onto Jack's Lane behind Victoria Road

The new house would have opened onto “Jack’s Lane” behind Victoria Road

The Planning Inspectorate has dismissed an appeal from an award-winning Penarth architect – Chris Loyn – against the Vale Council’s refusal of planning consent for a new home he wanted to build in his back garden.

Mr Loyn had proposed to build a two storey house facing onto a back lane at the rear of his home at 21 Victoria Road, Penarth

A watercolour impression of what the new two-storey house would have looked like like in "Jack's Lane" at the rear of Victoria Road

A watercolour impression of what the new two-storey house would have looked like in “Jack’s Lane” at the rear of Victoria Road

In February this year the Vale of Glamorgan Council had refused planning permission because – as it said in an internal report – the scheme  “represents an unacceptable and inappropriate form of “back land” residential development that does not respect the established function of this rear lane location nor the prevailing pattern of surrounding development and therefore would not serve to preserve or enhance the character of this part of the conservation area.”.

Permission to demolish existing buildings in the back garden of 21 Victoria Road was also refused.

The lane behind 21 Victoria Road - "Jack's Lane" was to have been the site of the new two-storey house

The lane behind 21 Victoria Road – “Jack’s Lane” was to have been the site of the new two-storey house

Chris Loyn president of Penarth Civic Society

Award winning Penarth architect Chris Loyn

Mr Loyn then appealed to the Planning Inspectorate against the Vale Council decisions.

The Planning Inspectorate’s inspector – Joanne Burston –  in considering the appeal, identified two issues:-

  • the effect of the proposal on the character and appearance of the Penarth Conservation Area, residents’ living conditions and highway safety.
  • whether in the absence of an acceptable scheme of redevelopment, the proposed demolition would preserve or enhance the character or appearance of the Penarth Conservation Area.

Ms Burston says  “backland development is not a feature of this part of Penarth and residential development fronting the rear lane would alter the established secondary function of the area.”

She also points out that “The new building would take up nearly the whole width of the land available and would be higher than the neighbouring outbuildings. This bulky and much more solid form would, to my mind, dominate this part of the Conservation Area, which is characterised by modest garages and outbuildings which are ancillary to the dwellings fronting Victoria Road. It would be poorly related to, and would fail to respect, this tight knit ancillary character of the buildings and spaces, so its siting would be harmfully intrusive and would erode the historic character of this part of the Conservation Area.

Ms Burton  says the rear of the proposed new house would have faced  the rear gardens of adjoining and neighbouring dwellings but the existing trees and mature vegetation “would not be sufficient to protect the privacy of the occupiers of the neighbouring dwellings.

“Consequently” she says ” I consider that the backland position of the proposed dwelling with its associated terrace feature would give rise to a significant perception of overlooking of these neighbouring garden areas.”

She also rules that “the proposed demolition [of the existing outbuildings] would fail to preserve or enhance the character or the appearance of the Penarth Conservation Area”. Both appeals are therefore dismissed – and the full adjudication can be found on http://tinyurl.com/zkkkr46

Dr Max Wallis of Penarth, the distinguished astrobiologist and environmental campaigner

Dr Max Wallis of Penarth,

Dr Max Wallis of the environmental organisation Friends of the Earth said “We are pleased this has been turned down, for this development would have undermined basic conservation area principles, and set a precedent for selling off gardens for brash modern designs on narrow back-lanes.”

There had been several letters of objection from local Friends of the Earth members  and nearby homes on Victoria Avenue.

About NewsNet

Penarth Daily News email address dmj@newsnet.uk . Penarth Daily News is an independent free on-line fair and balanced news service published by NewsNet Ltd covering the town of Penarth in the Vale of Glamorgan, Wales, UK. All our news items are based on the information we receive or discover at the time of publication and are published on the basis that they are accurate to the best of our knowledge and belief at that time.
This entry was posted in Penarth Daily News. Bookmark the permalink.

9 Responses to INSPECTOR DISMISSES APPEAL ON PENARTH “BACKLANE” DEVELOPMENT

  1. Christopher David says:

    Sounds good. Pity the VOG aren’t consistent. Was this a “cabinet” decision har har.

  2. Tim says:

    Joanne Burston is spot on, and hear, hear, Max Wallis.
    Just waiting for an appeal against the appeal decision now.

  3. Daft o dull says:

    Award winning …..my backside.

  4. Peter Church says:

    Sell my “Garden by the Sea”

    Greed!

    • Mgg says:

      I am not aware from any reporting that the intention was to sell the new property . Indeed I believe it was to afford more space and meet the families needs . So I hardly think its greed at play here . As ever one is confused by the inconsistency regarding sympathetic deveopment see the old established list of carbunkle additions ..paget place, pembroke terrace, dynas powys , Beach hill …….

  5. Mgg says:

    So Mr Wallis if it was a ” calm traditional design ” would that be ok? If your point is about the environment stick to it ,don’t add an unrelated personal aesthetic judgement .

  6. Parcel says:

    Its not Grand Designs, Chris……………

  7. Louise says:

    Glad this has been turned down. Some common sense has prevailed, thank goodness.

  8. Lindiloo says:

    Not a particularly nice design, but would have been better than those awful rusty gates, what an eyesore!. And certainly no worse than some of the appalling buildings that have been granted planning permission all over Penarth and Dinas Powis in recent years.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s