PENARTH’S BIGGEST CARE HOME INVESTIGATED IN PLANNING PROBE

The ground floor reception area of the Waverley Care Centre on Plymouth Road. Penarth is about to have a first floor built above it - but there is a now a planning snag

The ground floor reception area of the Waverley Care Centre on Plymouth Road. Penarth is about to have a first floor built above it – but there is a now a planning snag. The six-storey main block is on the right and to the rear. There are two other accommodation blocks in the same complex.

The Waverley Care Centre – at the junction of Raisdale Road and Plymouth Road, Penarth –  is undergoing an enforcement investigation by the planning department of the Vale of Glamorgan Council.

The care centre caters for 129 residents – but is aiming to increase the amount of single-bedroom accommodation available by building a new ground-floor reception area on Plymouth Road which will have a new first floor level above it with  additional bedrooms.

The development plans included an illustration of the reception area as it was - and a drawing of the new - two-storey - scheme.

The development plans included an illustration of the reception area as it was – and a drawing of the new – two-storey – scheme.

The development is to provide 9 new bedrooms above the reception area – all of which will have en-suite facilities. The developers said the scheme was necessary to “meet the change in criteria of the Care and Social Services Inspectorate Wales  whereby the number of sharing bedrooms are being reduced in number at all Care Homes in Wales.  Therefore additional new single bedrooms are required to retain the existing patient occupancy
of Waverley Care Centre.”

Planning permission for the development was agreed by the Vale of Glamorgan Council’s planning department last year on a “delegated” basis  (i.e. although there were consultations with neighbours and Penarth Town Council , the application it was decided by Vale officers and was not discussed by the full Vale planning committee) .

The planning permission laid down certain conditions – including a stipulation that the  development shall be carried out in accordance with the approved plans and that construction materials should be approved before use.

The enforcement investigation is to establish whether the development is in breach of the planning permission by allegedly not complying with one or other of the conditions imposed by the council .It is not clear from the council’s enforcement investigation summary exactly what alleged infringement has been allegedly committed.

The Waverley received an excellent report from the Care and Social Services Inspectorate Wales in April this year for the high standard of the care it provides for its residents.

About NewsNet

Penarth Daily News email address dmj@newsnet.uk . Penarth Daily News is an independent free on-line fair and balanced news service published by NewsNet Ltd covering the town of Penarth in the Vale of Glamorgan, Wales, UK. All our news items are based on the information we receive or discover at the time of publication and are published on the basis that they are accurate to the best of our knowledge and belief at that time.
This entry was posted in Penarth Daily News. Bookmark the permalink.

One Response to PENARTH’S BIGGEST CARE HOME INVESTIGATED IN PLANNING PROBE

  1. Robert Edwards says:

    I’ve been living opposite the Waverley for over 30 years and have seen it allowed to grow, by the planning authorities, well beyond what would be considered reasonable development on such a restricted site in a mainly residential area. The adjoining road, as a consequence, is cluttered with on road parking servicing the staff and visitors (apart from the builders’ Lorraine’s and vans). It is clear that the Local Authority have given no consideration whatsoever to the problems that this continues to cause. I personally knew nothing about this intended development until I saw this article appearing in the Penarth News. It is nonsense to suggest that the immediate neighbours were either given proper notice or consulted in any way about this development. It seems that the Vale planning department continue to be as cavalier about this and all previous applications relating to this site. Maybe the Vale would give serious consideration to a reduction in the exorbitant Council Tax we are obliged to pay as some compensation for the problems we continue to suffer!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s