CONSERVATION AREA RESIDENT CONTESTS COUNCIL DECISION ON CLADDING HER HOME

The “Coach House” in Beach Lane is within the Penarth Conservation Area. It’s proposed to put cladding on the outside walls of the building

A resident of Beach Lane, Penarth  – Mrs Helen Davies –  is appealing against a decision by the Vale of Glamorgan Council’s planning department to refuse her permission to install cladding on the outside of her dwelling “The Coach House “.

Mrs Davies’s planning application for the building – which is within the Penarth Conservation Area – sought permission to install “Marley Eternit Cedral cladding” in “Silver Grey” on all four sides of the building – not including the exposed stonework.

The external stone finish of “The Coach House” would be retained but the cream-rendered walls would be covered with cladding

When her application had originally come before Penarth Town Council’s planning committee, councillors voted to over-ride the expert advice they were given by their expensively-hired-in freelance planning consultant. Emma Langmaid of Prospero Planning Consultancy.

Ms Langmaid [who now (on behalf of the Town Council)  vets all planning applications made in Penarth]  had expressed reservations about the scheme and had recommended to the Penarth Town Council planning committee that they should turn the scheme down.

What “The Coach House” in the Penarth Conservation Area would look like with the new proposed cladding

However despite an illustrated briefing from Ms Langmaid, councillors on Penarth Town Council’s planning committee decided instead to “make no comment” on the plans – in effect. leaving it to the Vale of Glamorgan Council’s planning officers to make the decision.

Subsequently the application went to the Vale of Glamorgan Council where it was dealt with on a “delegated” basis by a member of planning department staff  – who decided to refuse it.

Now the householder –  Mrs Davies – has lodged a formal appeal against the Vale of Glamorgan Council’s planning decision.

About NewsNet

Penarth Daily News email address dmj@newsnet.uk . Penarth Daily News is an independent free on-line fair and balanced news service published by NewsNet Ltd covering the town of Penarth in the Vale of Glamorgan, Wales, UK. All our news items are based on the information we receive or discover at the time of publication and are published on the basis that they are accurate to the best of our knowledge and belief at that time. Comments posted on the site by commentators reflect their opinions and are not necessarily shared, endorsed or supported by Penarth Daily News.
This entry was posted in Penarth Daily News. Bookmark the permalink.

11 Responses to CONSERVATION AREA RESIDENT CONTESTS COUNCIL DECISION ON CLADDING HER HOME

  1. Chris David says:

    She should have sent in plans to knock it down and build 50 flats there- Direct it to Goldsworthy. Would have no problem then, cladding even in Lyme Green if she wanted. Bigger mess you can make in Penarth the better!

    • snoggerdog says:

      quite right mr david, have just come back from the barrage looking up where northcliffe villa has been demolished it just looks so GREEDY such a small space on a steep ledge. by the way whens the next earthquake predicted?

      • The Tax payer says:

        Get a life and move on. I’m sick to death of people objecting about other people who would like a home to live in. It’s just the Green eyed monster coming out as normal with some folk 😎

    • Philip Rapier says:

      If one has good taste know one really knows.
      If you have bad taste everyone knows.!
      The Vale Planners are blissfully unaware of any concept of taste

  2. Dizzydeb says:

    I think this would be a huge improvement. The Vale would’nt recognise good taste if it got up and slapped them in the face!! Look what they are just about to do to St Pauls.

  3. sjleworthy says:

    personally speaking i can see the reservations. but, a quick 3d visual would be of help here. a re-render or fresh paint job of the existing render would look more appealing and better fitting i think.

    as i say, taste is a subjective matter.

  4. Local Eye says:

    Anything to improve this ugly lump would be welcome and exterior cladding is a good solution.
    What they need to do is employ a certain local architect and it would sail through planning.

  5. Nincompoop says:

    Hey, why don’t you speak to Councillor Cuddihy?

  6. Chris David says:

    Cuddihy be useful?

Comments are closed.